Sleutelpunten van de osteopathie

De Osteopathie is een diagnostische-en behandelmethode waarbij de manuele patiëntenbenadering als doel heeft de gezondheid van de patiënt te optimaliseren en te onderhouden. Zij grijpt aan op de zelfregulerende mechanismen van de mens. Osteopathie baseert zich op het concept dat de mens als levend organisme een structurele (anatomie) en functionele (fysiologie) eenheid is. De focus van de osteopathie ligt in de benadering van de optimalisering van de gezondheid van de patiënt met het doel “ziekte” te genezen.

De mens als eenheid:

Het menselijk organisme vormt een ondeelbare eenheid en kan alleen als een eenheid functioneren. Het samenspel van alle willekeurige en onwillekeurige bewegingen is alleen mogelijk in de gehele functie van het menselijk organisme. Alles wat een mens bevat en is, is in relatie met elkaar. Ook het sociale en psychisch functioneren in samenhang met het lichamelijke is hier aanwezig.

Structuur en functie:

Structuur en functie lopen hand in hand, de wederzijdse invloed is constant aanwezig, als men iets aan het ene verandert, verandert er automatisch iets in het andere. Iedere structuur is voortdurend in beweging en kan alleen op deze manier functioneren. De structuur dirigeert de functie, terwijl de functie weer een grote invloed heeft op de vorm van de structuur.

Zelfregulerende krachten van het lichaam:

De mens is uitgerust met verschillende systemen om zichzelf te onderhouden en helen. Indien ziekten of malfunctie in dit proces optreedt, is dat omdat de zelfregulerende systemen belemmerd worden in de uitvoering van hun taak. De Osteopatische behandeling is gebaseerd op deze sleutelpunten. Het lichaam onderhoudt een continue relatie met zijn omgeving. Het moet zich telkens weer aanpassen aan de invloeden die hierop inwerken.

Het zelfregulerende, zelfgenezende vermogen van het lichaam is continu op zoek naar evenwicht. Een mobiliteitsdeficit ter hoogte van het lichaamsweefsel dwingt het lichaam tot compenseren. Als deze compensaties de individuele drempel overschrijden, ontstaat een “ziekte”. De eenheid structuur en functie raakt uit balans en het lichaam verliest zijn vermogen tot zelfregulatie. Met Osteopathie kunnen we ervoor zorgen dat het lichaam weer in evenwicht komt.

Osteopathie

Aanmelden


Heeft u interesse in een van de aangeboden behandelingen? Meld u zich dan aan via de onderstaande knop en dan kijken we samen wat ik voor u kan betekenen!

Aanmelden
Eric Visser
© 2024 Osteopathie Eric Visser Privacy