Whiplash syndroom

Whiplash is een verzamelnaam voor nekklachten ontstaan door een abnormale snelle beweging en draaiing na een trauma of ongeval. Het begint meestal met spierstijfheid na het ongeval, maar de volgende dag staat de pijn op de voorgrond.
Door de plotse kracht gaan de halswervels snel buigen en dan weer strekken in combinatie met een rotatie, waardoor het ruggenmergkanaal ook mee veranderd in die snelle bewegingen. Dit geeft een overprikkeling van de zenuwknopen, die vanuit het ruggenmergkanaal vertrekken. Tegelijkertijd treden er spiercontracties op.
In de eerste tijd na het ongeval moet de nek rustig geïmmobiliseerd worden (evt. halskraag) om verdere letsels te voorkomen. Dit eerste herstel kan 3 weken duren.
Bij een whiplashprobleem wordt het gehele lichaam onderzocht. Het is niet alleen de nek die, bij een ongeval, een trauma krijgt, maar het hele lichaam. Alle vaste structuren worden tijdens een ongeval met een hoge snelheid bewogen en kunnen in de problemen komen. Zo kunnen de nieren, blaas, milt en lever, maar ook het bekken en de borstkast, vast gaan zitten na een aanrijding. Ook het bindweefsel rondom het ruggenmerg kan klachten gaan veroorzaken. Dit bindweefsel loopt rondom de hersenen en het ruggenmerg en loopt door tot aan het heiligbeen en heeft invloed op de gehele wervelkolom
Het is dus niet genoeg om alleen naar de nekwervelkolom te kijken, het hele lichaam moet in verband met de klacht en het trauma worden onderzocht. Soms zit de oorzaak van bijvoorbeeld blijvende nekklachten of hoofdpijnklachten in de rug of buik.

Osteopathie

Aanmelden


Heeft u interesse in een van de aangeboden behandelingen? Meld u zich dan aan via de onderstaande knop en dan kijken we samen wat ik voor u kan betekenen!

Aanmelden
Eric Visser
© 2024 Osteopathie Eric Visser Privacy