Stressklachten
Stress betekent letterlijk spanning. Ons lichaam heeft een bepaalde basisspanning nodig om goed te kunnen functioneren. Denk hierbij aan spierspanning, maar ook aan mentale alertheid. Qua beleving van stress is er een onderscheid te maken tussen positieve stress (eustress) en negatieve stress (disstress). Of stress positief of negatief ervaren wordt, hangt af van het gevoel dat iemand heeft tijdens het uitvoeren van een taak of opdracht, maar ook aan de mate van voldoening die wordt beleefd als het is afgerond. Belangrijk om te weten is dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen eustress en disstress. Het is dus belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning. Rust en herstel zijn de tegenhanger voor alle activiteiten, zowel de leuke als de minder leuke.
Als er gedurende langere tijd meer inspanning is dan ontspanning, kan het lichaam uit balans raken. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus het lijf blijft alert. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “overspanning”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Systemen raken opgebrand en het lichaam komt in een uitputtingsfase. Dit wordt burn-out genoemd. Mensen beschrijven gevoelens van nervositeit, innerlijke onrust, gejaagdheid, concentratieproblemen, emotionele uitspattingen, slapeloosheid, hartkloppingen, spijsverteringsproblemen, ontstekingsklachten, verminderde weerstand en /of hormonale schommelingen. Er kan niet meer voldaan worden aan de vraag en de compensaties van het lichaam zijn niet meer toereikend.
De Osteopaat kan na anamnese en onderzoek bepalen welke systemen in het lijf het meest lijden. Met zachte technieken worden gevonden bewegingsverliezen in het lichaam en schedel gecorrigeerd. De behandelingen zullen zorgen voor meer beweeglijkheid in het lijf, maar in figuurlijke zin ook mentaal. Mensen worden meer flexibel in het denken, kunnen makkelijker terug schakelen en kunnen meer prikkels verdragen. Uiteraard zal er ook inzicht gegeven worden in het ontstaansmechanisme van de klachten.