Runners knee
Een van de meest voorkomende sportblessures bij hardlopen is de runners knee. Dit is een irritatie van de aanhechting van een spier die loopt vanaf het bekken, over de heup tot net onder de knie. De pijn situeert zich aan de buiten- en bovenzijde van de knie. Meestal begint de pijn tijdens het hardlopen, deze kan zodanig oplopen dat je moet stoppen.
Als we lopen dan bewegen niet alleen onze benen, maar ook het bekken, de gehele wervelkolom en armen mee. Anders dan bij wandelen is er een zweeffase in het lopen, het landen komt harder aan, maar ook het afzetten vereist meer van spieren en gewrichten. Als een of meerdere gewrichten in de hele keten vast zitten, zal dit opgevangen moeten worden door andere spieren en gewrichten en uiteindelijk ontstaan daardoor overbelastingen. Ook de stand van de gewrichten is heel belangrijk, een katrol die scheef loopt zal ook eerder slijten of vastlopen.
Osteopatische behandeling kan u helpen om de stand van het lichaam te optimaliseren, maar ook de beweeglijkheid van de weefsels te verbeteren. De Osteopaat zal niet alleen de pijnklacht onderzoeken, maar zal het hele lichaam screenen en onderzoeken om te achterhalen waarom u nou net deze blessure oploopt.
Er wordt o.a. gekeken naar de stand van de voeten, knieën, heupen en bekken. Wanneer bijvoorbeeld het bekken geblokkeerd is, kan dit zorgen dat de spier op rek komt te staan. Als deze dan ook nog eens extra belast wordt tijdens het hardlopen, dan kunnen er uiteraard problemen optreden. Ons bekken kan ook geblokkeerd zijn door spanning rondom de organen die aan het bekken vasthangen, dus ook hier zal naar gekeken worden.
De Osteopaat gebruikt diverse behandeltechnieken om de geblokkeerde zones mobiel te maken en te zorgen dat de spier op een normale manier kan functioneren. Tot slot wordt ook advies gegeven hoe u dit soort blessures kan voorkomen in de toekomst.