Klachten na buikoperaties (verklevingen)
Verklevingen zijn een soort inwendig littekenweefsel. Dit littekenweefsel bestaat uit stugge strengen of vliezen bindweefsel. De verklevingen kunnen zich bevinden tussen de darmlussen onderling, maar ook tussen de buikwand en de darm. Verklevingen kunnen in de gehele buikholte voorkomen, bij de dunne darm en de dikke darm, maar ook bij andere organen in de buikholte zoals de baarmoeder en de eierstokken.
De darmen zijn soepele, beweeglijke organen. Als er verklevingen tussen de darmlussen ontstaan, verliest de darm een deel van zijn beweeglijkheid. Door ernstige verklevingen kunnen daarnaast vernauwingen in de darm ontstaan. Voedsel kan minder goed door de darm geduwd worden op de plaats van de vernauwingen.
Verklevingen in de buikholte kunnen ontstaan door:
- Ontstekingen in de buikholte zoals een buikvliesontsteking.
- Bestraling van kwaadaardige tumoren in de buikholte, bijvoorbeeld bij baarmoederhalskanker of blaaskanker.
- Buikoperaties zoals een blindedarmoperatie, baarmoederoperatie of darmoperatie.
- Endometriose. Endometriose is een aandoening waarbij het weefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (het endometrium), groeit op plaatsen buiten de baarmoeder.
Als een operatie heeft plaatsgevonden, moeten de snijranden van de wond weer aan elkaar groeien. Ook de losgemaakte organen moeten weer in de buikholte vastgroeien. Dit aan elkaar vastgroeien, kan gepaard gaan met vorming van harde, stugge strengen littekenweefsel. Dit zijn de zogenoemde bindweefselstrengen of de verklevingen.
Na operaties in de buik ontstaan bij 90 tot 100% van de patiënten verklevingen in de buik. Bij sommige patiënten is één operatie al voldoende om verklevingen te ontwikkelen.
Klachten en symptomen die kunnen ontstaan doordat de darm minder beweeglijk is door de aanwezigheid van verklevingen:
- diarree
- winderigheid
- buikpijn
- opgezette buik
- misselijkheid
- verstopping
In zeer ernstige gevallen kunnen vernauwingen of zelfs een complete darmafsluiting ontstaan door verklevingen. Welke klachten u heeft, wordt onder andere bepaald door de precieze plaats van de verklevingen. Ook de oorzaak van de verklevingen is van invloed op de klachten. Gynaecologische ingrepen, zoals bijvoorbeeld een baarmoederoperatie, veroorzaken vaak veel meer buikklachten dan andere operaties.
De Osteopaat kan helpen!
Het doel van Osteopathie is de beweeglijkheid en de elasticiteit van het litteken te verbeteren. De Osteopaat gebruikt manuele technieken op de wervelkolom, het borstbeen, de ademhalingsspier en de bloedvaten die naar de regio van het litteken gaan om zo de doorbloeding naar het littekenweefsel te verbeteren.
Dit wordt gevolgd door lokale rektechnieken op het litteken. Hierdoor verbetert de elasticiteit van het litteken en het bindweefsel. Het orgaan zal weer beweeglijker worden waardoor het beter kan functioneren. Hierdoor zullen de klachten verbeteren. Alle mogelijke vormen van verklevingen kunnen goed door de Osteopaat behandeld worden!