Duizeligheid
Duizeligheid kan verschillende vormen en oorzaken hebben: lage bloeddruk, lage bloedsuikerspiegel, medicatie, hyperventilatie, angstaanvallen of de ziekte van Menière. Bij duizeligheid is het raadzaam om eerst de huisarts te raadplegen.
Een vaak voorkomende vorm is duizeligheid bij bewegen van het hoofd of de nek. Zoals bij omdraaien in bed of bij houdingsveranderingen zoals gaan liggen of opstaan. Dit geeft een veranderde stroming van vocht in het evenwichtsorgaan, wat de oorzaak is van de duizeligheid.
Een mens heeft twee evenwichtsorganen. Deze organen zijn gevuld met een soort vocht en is aan de binnenkant bekleed met fijne haartjes. Door het stromen van het vocht worden de haartjes in beweging gebracht en zo wordt de informatie van deze twee orgaantjes via een hersenszenuw naar het brein gecommuniceerd. Dit wordt dan samen gevoegd met informatie van onze ogen en vanuit de gewrichten van ons hele lichaam.
Afvalstoffen uit het oor kunnen zorgen voor een veranderde circulatie van dat vocht in een van deze orgaantjes. De informatie van het linker- en het rechter evenwichtsorgaan klopt dan niet meer en dat vertaalt ons brein met “Ik ben duizelig!”.
Daarnaast onderzoekt de Osteopaat of er bewegingsverlies of verhoogde spierspanning is in de nek, de borstwervelkolom, de borstkas en/of de kaken. Daar waar bewegingsverlies is, zal de Osteopaat deze corrigeren.