Afgeplatte schedel (plagiocephalgie) / scheefstand hoofdje

Twee op de tien baby’s krijgt er mee te maken. Het grootste deel van de baby’s ontwikkelt dit in de eerste 8 weken na de geboorte. Een kleiner deel (13%) wordt er mee geboren.
Als er niet snel ingegrepen wordt kan er op latere leeftijd een scheefgroei van de rug, hoofdpijn, nekpijn, chronische oorontsteking, verminderde concentratie etc. ontstaan.
Een schedelafplatting wordt veroorzaakt door de combinatie van een voorkeurshouding en voortdurende rugligging. Een voorkeurshouding wordt gekenmerkt doordat de baby steeds met zijn hoofd naar dezelfde zijde gedraaid ligt. Als het hoofdje op de andere kant gelegd wordt, en de baby draait onmiddellijk zijn hoofd terug naar de voorkeurskant.
Hierdoor ontstaat een voortdurende druk op een zijde van het hoofdje. De oortjes komen als eerste in disbalans, gevolgd door de afplatting van het achterhoofd aan de zijde van de voorkeur. Na verloop van tijd verschuift de schedelhelft naar voren. Vaak zijn deze baby’s onrustig en huilen ze veel.
Volgens de Osteopathie kan een voorkeurshouding veroorzaakt worden door problemen in de nek, rug, bekken en/of schedel. Ook krampjes en reflux zouden dit kunnen veroorzaken.
Deze problemen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan: problemen rondom de bevalling, ruimtegebrek in de baarmoeder, druk op de buik etc.
De Osteopaat zal met zachte manuele technieken de blokkades in de gewrichtjes en de spanningen in de spiertjes en in de schedelnaden opsporen en vrijmaken om zo de voorkeurshouding snel te doorbreken en de schedelafplatting weer in de juiste richting te laten ontwikkelen.
Het buikje wordt vaak ook behandeld om de spanning die daar optreedt te verminderen.

Osteopathie

Aanmelden


Heeft u interesse in een van de aangeboden behandelingen? Meld u zich dan aan via de onderstaande knop en dan kijken we samen wat ik voor u kan betekenen!

Aanmelden
Eric Visser
© 2024 Osteopathie Eric Visser Privacy