Bijna tweederde amateurvoetballers raakt tijdens het seizoen geblesseerd
Twee op de drie amateurvoetballers raken per seizoen minstens 1 keer geblesseerd. Een vicieuze cirkel.
Twee op de drie amateurvoetballers raken per seizoen minstens 1 keer geblesseerd. Een vicieuze cirkel.
In totaal krijgen jaarlijks 620.000 amateurs in het veldvoetbal een blessure. Meestal betreft het de knieën, hamstrings en enkels.
Meer dan 60% van de voor competitie ingeschreven voetballers uit de amateur regio raken tijdens hun seizoen minstens 1,6 keer geblesseerd.
De gemiddelde herstelduur van eenvoudige blessures werd berekend op circa 3 weken.
Dit zijn enkele bevindingen van een onderzoek van het UMCU in opdracht van de KNVB. De onderzoekers registreerden een jaar lang blessureleed van vergelijkbare groepen voetballers uit het noorden en zuiden van Nederland.
Als je de vakliteratuur erop naleest, leiden veel van deze blessures later tot recidieven of nieuwe non-contact letsels op een andere plaats.
De meest genoemde redenen die de onderzoekers hiervoor aangeven zijn, onvolledige revalidatie, te weinig aandacht voor blessure restanten, te weinig oog voor vermoeidheid en frisheid in de opbouw.
Een van de onderliggende oorzaken voor non-contact blessures ligt echter in de chronische activatie van het immuunsysteem. De zogenaamde laaggradige ontsteking.
De laaggradige ontsteking is een licht verhoogde activiteit van een deel van het immuunsysteem als gevolg van een niet lokale ontsteking van lage intensiteit.
Deze ontsteking kan heel lang symptoomloos verlopen.
De oorzaken voor laaggradig ontsteking.
- Stress
- Metabool syndroom
- Tekort aan bepaalde voedingsstoffen
- Overmaat aan omega-6 vetzuren
- Voedselallergieën
- Darmproblematiek
- Verzuring van het lichaam
- Infecties
- Leeftijd
- Dag-nacht ritme
Veel van deze non-contact blessures zijn makkelijk te voorkomen door bijvoorbeeld voldoende nachtrust, een gezonde leefstijl, de juiste voeding, preventieve warming-up oefeningen en periodiek een Osteopatische gezondheid check-up te laten doen.
(bron De Volkskrant Joost de Vries / Frederik van Burm osteopaat).